Γνωρίζετε την Εσθονία; Είναι μια μικρή χώρα στα βορειανατολικά της Ευρώπης, νότια της Φινλανδίας. Με πληθυσμό λιγότερο από 1.5 εκατομμύριο κατοίκους, έχει καταφέρει να γίνει μια χώρα πρότυπο για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και όχι μόνο.

Τι το ιδιαίτερο έχει λοιπόν η χώρα αυτή της πρώην ΕΣΣΔ; Πολύ απλά, είναι μια χώρα όπου «τα πάντα» γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω Ίντερνετ. Πέρα από τη γνωστή και στα καθ’ ημάς ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή το Taxisnet οι Εσθονοί το έχουν προχωρήσει πολύ παραπέρα, δημιουργώντας την e-Εσθονία.

e-Εσθονία (e-Estonia), όπως λένε και οι ίδιοι, σημαίνει να μπορείς να ψηφίζεις στις εκλογές από την άνεση του σπιτιού σου. Ή να υπογράφεις ένα νομικό έγγραφο μέσω ίντερνετ, οπουδήποτε κι αν είσαι, από το κινητό σου τηλέφωνο. Ακόμα και να κάνεις έναρξη επιχείρησης μέσα σε 18 λεπτά. Ας δούμε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα:

eCabinet

Eνα «ψηφιακό» Υπουργικό Συμβούλιο. Πριν την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου οι υπουργοί μπαίνουν στο σύστημα (μια διαδικτυακή εφαρμογή) και βλέπουν τα θέματα προς συζήτηση. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και μέσω του κινητού τους τηλεφώνου και αφού διαμορφώσουν την άποψή τους δηλώνουν αν έχουν ένσταση ή θα ήθελαν να μιλήσουν επί του θέματος. Οι θέσεις τους είναι έτσι γνωστές εκ των προτέρων και θέματα στα οποία όλοι συμφωνούν δε συζητιούνται καν. Εκτός από τα προφανή αποτελέσματα όπως η διαφανής και απλή διαδικασία λήψης αποφάσεων ή τα περιβαλλοντικά οφέλη, σημειώνουμε το εξής: ο χρόνος συνεδρίασης μειώνεται σε 30-90 λεπτά, από 4-5 ώρες που ήταν προηγουμένως.

DigiDoc

Ένα σύστημα αποθήκευσης, διαμοιρασμού και ψηφιακής υπογραφής εγγράφων. O χρήστης μπορεί να ανεβάσει οποιοδήποτε έγγραφο επιθυμεί, να το υπογράψει ψηφιακά και να το προωθήσει σε τρίτους. Το δε έγγραφο μπορεί να είναι αρχείο κειμένου, φωτογραφία, ακόμα και instant messaging chat ή ηχογράφηση φωνής.

Όλα τα έγγραφα φυλάσσονται σε μοναδικό φάκελο ανά χρήστη, ο οποίος κάθε φορά που συνδέεται μπορεί να δει τα αρχεία που έχει ανεβάσει και που έχει υπογράψει. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στο δημόσιο τομέα, αλλά και στις τράπεζες.

Το αποτέλεσμα; Είναι πράγματι εντυπωσιακό: Εξοικονόμηση του 2% του ΑΕΠ ετησίως.

eLaw

Η online βάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Εσθονίας για τα νομοσχέδια. Το κοινό έχει άμεση πρόσβαση σε κάθε νομοσχέδιο που έχει υποβληθεί από το 2003. Οι πολίτες μπορούν να δουν ποιος υπέβαλε το νόμο, σε τι φάση βρίσκεται καθώς και τις αλλαγές που έγιναν καθώς πέρασε από τις διαδικασίες του κοινοβουλίου.

Αφού η πράξη γίνει νόμος, δημοσιεύεται στο online State Journal, μια βάση που λειτουργεί ως μια ανοιχτή βιβλιοθήκη νομοθεσίας.

Όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν εξωτικά για τη χώρας μας και όντως στην πλειοψηφία τους είναι. Υπάρχουν όμως παραδείγματα όπου έχουν εφαρμοστεί λύσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη χώρα μας και μάλιστα από τη Modus! Η συνέχεια σε επόμενο άρθρο που ακολουθεί σύντομα…